Skip to main content

GRILL GAZOWY CZY WĘGLOWY – ODKRYJ ZASKAKUJĄCĄ PRAWDĘ!

Co to jest grill: to urządzenie, które służy do obróbki cieplnej potraw położonych na ruszcie. Do tego celu wykorzystujemy źródło ciepła, umieszczone pod rusztem! To podstawowa definicja określająca, jakim urządzeniem jest grill! W tej definicji mieszczą się grill węglowy i gazowy! Do czego służy grill: wielu z Was powie, że oprócz obróbki cieplnej, również istotą grillowania jest dym, który nadaje potrawom wędzarniany posmak! Zwracam uwagę, że również przy takim ujęciu zagadnienia wymagania te spełniają zarówno grill węglowy i gazowy! W grillu gazowym możemy łatwo uzyskać zadymienie, stosując zrębki drewniane lub kawałki drewna umieszczone na ruszcie, lub pod (bezpośrednio pod grillowaną potrawą). Zatem, dlaczego zdecydowanie częściej wolimy przygotować mięso na grillu, a nie np. usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku? Bo oprócz tego, że możemy przygotować na zewnątrz w promieniach, słońca, w towarzystwie naszych bliskich, bez obawy o pryskający tłuszcz lub nadmierny zapach, to mięso przygotowane na ruszcie grilla jest zdecydowanie smaczniejsze!

Czytaj dalej!

TWÓJ KOLEJNY KROK:

Grill markowy vs niemarkowy